És un bon moment per vendre un pis?

És un bon moment per vendre un pis?

¿Que pot passar amb el mercat immobiliari a la segona meitat del 2022?

És un bon moment per vendre un pis?

La bombolla immobiliària, com qualsevol bombolla apuntava a 2 possibilitats: O explotar o perdre aire fins desinflar-se.

La fluctuació moderada dels mercats sempre es un escenari preferible a un sotrac econòmic. I és així com ha passat.

Al 2022 es venien tants immobles com es feia durant el boom immobiliari, i els preus estaven experimentant la seva màxima alça des de 2007, com passava durant el clímax de la bombolla.

Tot apunta que des de setembre a finals d’any, acompanyant la resta d’economia, els preus immobiliaris s’aniràn desaccelerant. 

 I es que no ho sembla però des de que va esclatar el conflicte bèl·lic a Ucraïna s’han venut 165.000 pisos a Espanya.

Alguns experts asseguren que l’acceleració que estava patint el mercat era fins a cert punt perillosa. Per exemple a l’Abril l’acceleració dels preus va ser del 12% respecte a l’any passat, però la caiguda mensual de vendes va ser del 20%.

Podem explicar tot aquest fenomen a través de 3 causes:

  1. L’inflació
  2. Pujada d’interessos
  3. La por

L'inflació

La inflació suposa un forat a la butxaca a les llars. Menys diners per comprar el mateix suposa que, en molts casos, comprar un habitatge sigui un projecte a llarg termini.

L’increment de costos de construir també està paralitzant noves promocions. Alguns promotors han tornat senyals als compradors i resten a l’espera de l’evolució dels preus.

És un bon moment per vendre un pis?

Pujada d'interessos

El preu dels pisos segueix pujant i a l’hora el finançament necessari per comprar també és més car,

Fins fa res la banca oferia interessos a tipus fixe històricament baixos, però el Banc Central Europeu ja va posar data a la pujada d’interessos aquest passat juliol amb una pujada de 0,25 punts.  

A grans ciutats (Barcelona, Madrid, Bilbao, València…) l’efecte de caiguda de la demanda es veu dissimulat per un mercat atractiu i amb poca oferta. Però a altres ciutats es pot traduir com un ajust de la compra que acabi repercutint en caigudes de preus.

La Por

Com a resultat d’aquests 2 factors certs i mesurables sorgeix un tercer factor d’origen psicològic. La por paralitza els mercats.

No tothom reacciona igual, i aquest fet es traduirà en un canvi en la composició de la demanda d’habitatge. Creixerà el nombre de compradors inversors, que busquen combatre els efectes de la inflació. I es frena el nombre de compradors particulars, que son els que més impediments econòmics tenen per accedir al finançament.

Hi ha interès institucional per el territori espanyol i els factors no son tan greus com per frenar aquesta tendència.

És un bon moment per posar un habitatge a la venda?

La situació és complexa i la resposta no es única. Dependrà de les característiques de l’habitatge. Des d’on està situat (ciutat i zona) a les possibilitats d’aquest. És necessari que no ho deixis passar i t’informis de manera eficient.

Depèn de l’immoble en qüestió, vendre durant el clima actual pot tenir unes conseqüències ben diverses. Pot ser tant altament profitós com contraproduent.

  • Cal estar informat de la situació hipotecaria actual
  • Cal estar al corrent de les lleis i regulacions (actuals i futures)
  • Cal saber quin tipus de client es l’apropiat per el teu immoble
  • Cal tenir cura de tot el procés de compra-venda i no deixar cap serrell.

Si Real Estate t’aconsella que et posis en mans d’experts.

Parlem!

Join The Discussion

Compare listings

Compare