Normativa actual per llogar avui en dia

Normativa actual per llogar

Estàs a el dia de la normativa actual per llogar un habitatge avui en dia? No t’equivoquis! Ha canviat

La LAU actual estableix com a “zones de lloguer tens” algunes poblacions (Barcelona entre elles) . En aquestes zones, la renda mensual de l’habitatge de lloguer s’estableix mitjançant un índex.  Per tant, si vols llogar un habitatge habitual, i aquest es troba en una població de què la Generalitat ve denominat zona de lloguer tens hauràs d’establir el preu d’aquest mitjançant l’índex.

L’índex determina el preu per tu. De vegades amb coherència, de vegades sense. Actualment hi ha nombroses especulacions en vers la llei, addueixen uns que encara està en construcció, mentre altres plantegen recursos perquè desaparegui. Però la realitat es que ara mateix està vigent i cal cenyir-se a la norma, perquè si no seràs penalitzat per incomplir-la.

L'índex

Obtindrem el preu introduint les seguents dades a la pàgina d’habitatge:

  • Superfície útil
  • Adreça
  • Num. de planta
  • Estat de conservació
  • Certificat energètic
  • Any de construcció

Aquest formulari ens dona un preu per m² si el multipliquem per els metres que surten a cèdula. A aquesta quantitat li hem de restar el 5%, ja que a la ciutat de Barcelona, entre d’altres, així ho marca la llei. Ja tenim el preu màxim legal per llogar-lo.

Hi ha un però important. Si el pis ja ve llogat, el preu que va tenir aquest lloguer també importa doncs si és menor que l’índex dominarà aquest preu. Sempre el menor dels dos.

¿Quines opcions hi ha?

Aquest preu es pot alçar si el teu habitatge reuneix tres paràmetres de sis existents que et permeten afegir un 5%.

Per tal de fer-ho s’han de complir com a mínim 3 requisits entre una sèrie de millores que recull la llei. Entre aquests supòsits hi ha, per exemple, que l’habitatge estigui moblat, que tingui sistema de refrigeració o calefacció, aparcament o zones comunitàries, entre altres.

Una altra manera de millorar l’ingrés passa per poder repercutir a inquilí IBI i comunitat, però això només si és la primera vegada que es lloga aquest habitatge o si en l’anterior ja va ser repercutit. Si hi ha un contracte anterior en què no especificava que això es repercutia no podràs posar-lo al nou.

Altres excepcions

Les obres noves o amb menys de 5 anys es lliuren i són de renda lliure. I segons les causes vulnerables que tingui un propietari també pot veure si entra en excepció de l’índex.

Alerta, els lloguers diferents d’habitatge habitual i que tenen altra fi que no ser habitatge habitual permanent no regulen el seu preu per l’índex. És lliure.

Hi ha més lletra petita, però això dóna una idea que et assessors bé abans de fer el contracte, donar preus i registrar-lo en INCASOL.

Millor consulta a un API.

Join The Discussion

Compare listings

Compare